iCagenda - Calendar

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/c/e/e/nieuwpoortseduikclub.be/httpd.www/modules/mod_iccalendar/helper.php on line 120

Leden login

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/c/e/e/nieuwpoortseduikclub.be/httpd.www/libraries/CBLib/CB/Legacy/cbPluginHandler.php on line 223 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/c/e/e/nieuwpoortseduikclub.be/httpd.www/libraries/CBLib/CB/Legacy/cbPluginHandler.php on line 223 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/c/e/e/nieuwpoortseduikclub.be/httpd.www/libraries/CBLib/CB/Legacy/cbPluginHandler.php on line 223 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/c/e/e/nieuwpoortseduikclub.be/httpd.www/libraries/CBLib/CB/Legacy/cbPluginHandler.php on line 223

België

In Belgie wordt er in hoofdzaak gedoken in onder gelopen steengroeven en in zand- en kleiwinningsputten. Op sommige plaatsen kan dit ook in afgesloten rivierarmen of stuwdammen.

Voor de Nieuwpoortse Duikclub is dit in hoofdzaak in de zandwinningsput "De Drie Vijvers" en in de Arduingroeve "Barges"

Drie Vijvers

De Nieuwpoortse duikclub is aangesloten bij "De Drie vijvers". Hier worden de doopduiken en vele clubduiken georganiseerd.

Eigenaar van deze put is de Vlaamse gemeenschap.
De plas ligt ook in een natuurgebied. De plas zelf is een oude zandwinningsput.
Enkel in het oostelijke deel - meest rechtse plas - mag er gedoken worden. De bodem bestaat uit zeer fijn zand, welke veel stof geeft wanneer de duiker niet goed uitgetrimd is. Vissoorten die je er aantreft zijn:  karper, snoek, baars en paling. De zichtbaarheid in de zomermaanden is over het algemeen niet veel zaaks: 1 tot 1,5 meter maximum. Reden hiervoor is de hoeveelheid duikers (leerlingen) en het opgedwarrelde stof, verder het water zelf, door de warmte vormt zich een witte sluier die blijft zolang het water te warm is. (juli – augustus en september). De zichtbaarheid in de wintermaanden is veel beter: 3 tot 4 meter. De zichtbaarheid wordt beter van zodra het water onder de 12 graden gaat, dus ongeveer vanaf oktober tot mei. Er zijn geen objecten afgezonken omdat het hier om een natuurgebied gaat.
De oevers zijn verstevigd met puin, je moet soms opletten voor uitstekende betonijzers. Hier zit uiteraard het meeste vis. De plantengroei in de zomer beperkt zich tot een diepte van max. 4 meter. Vanaf 8 a 9 meter wordt al het snel donker. Je hebt er zeker een lamp nodig. Verder is er alleen maar zand. Voor de clubs uit de regio is dit een ideale put om te trainen, les te geven en kompas lezen ... Bij velen valt deze duikplaats tegen, vooral dan door de matige zichtbaarheid, doch gezien het voor de regio de enige put is in de streek, is men al blij dat hij bestaat.

Barges

De Barges is een oude steengroeve waar vooral arduin werd gewonnen. Rond de eeuwwisseling voornamelijk voor de Kathedraal van Doornik. In 1958 rendeerde zij niet meer en werd verhuurd aan 8 duikclubs uit de regio.
De Barges is een mooie duikplaats, maar tevens een gevaarlijke indien je een loopje neemt met de veiligheid. Maar in feite hoeft dit niet gezegd te worden want men moet bij elke duik de veiligheid in acht nemen, een duikplan opstellen en duiken volgens zijn duikplan. Je kunt hier diepe duiken maken en ondergelopen gebouwen bezoeken, maar wees voorzichtig indien je je in de gebouwen begeeft! Verder vind je hier rail's, auto's, grotten, amphoren, enz.
Je bent verplicht van je eigen zuurstoffles mee te brengen.
Er zitten verschillende soorten vissen zoals karper, snoek, paling, brasem, baars en zonnebaars. Ook zoetwaterkreeften, driehoekmossellen, schildpadden en zoetwatermossel kom je er tegen.

Rond Philippeville

In de dichte omgeving van Philippeville vind je meerdere steengroeven zoals Vodelée, Vodecée, Deux Eglises en Rochefontaine, alsook het stuwmeer van La Platte Taille of Lac de l'eau d'heure.

De beschrijving van deze en andere duikplaatsen in Belgie alsook de volledige beschrijving van voorgenoemde stekken vindt je terug op  www.duiklokaties.com

Noordzee

De Noordzee is voor vele Belgische duikers de grote liefde. Er zijn in elke Begische haven wel charter bedrijven te vinden die duiken orginiseren op de Noordzee. Er wordt gedoken op wrakken.
Voor een beschrijving van de duiklokaties (wrakken) in de Noordzee verwijs ik door naar de website "The Wreck Site".

Nederland

De Nieuwpoortseduikclub trekt geregeld naar Zeeland om er te duiken. We gaan er duiken in de Oosterschelde en in het Grevelingen meer.  Het duiken gebeurt er in zout water. De duiken in de Oosterschelde zijn stromingsduiken. Er wordt dus gedoken op de kentering. Voor de Oosterschelde is dit van kort voor tot kort na hoog- en laag water. In het Grevelingenmeer heeft geen volledig open verbinding met de zee en er is dus geen stroming.

Een beschrijving van alle duikstekken is te vinden op "Duiken in het web"

Powered by Joomla!®. Design by: scuba diving Joomla theme  Valid XHTML and CSS.